ΝΕΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ:

Σάββατο 13 Μαρτίου 2021

Ελβετία: Ανησυχία για τις επιπτώσεις του 5G στην ανθρώπινη υγεία



Χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν μπει σε κούρσα εγκατάστασης της πέμπτης γενιάς ασύρματης τεχνολογίας. Τώρα όμως που το 5G αρχίζει να εγκαθίσταται, ολοένα και περισσότερα κράτη φρενάρουν τη διαδικασία. Ο φόβος για τις πιθανές επιπτώσεις της ασύρματης ακτινοβολίας στον άνθρωπο έχει πυροδοτήσει νέες αντιδράσεις, έχει οδηγήσει σε fake news και έχει διχάσει την επιστημονική κοινότητα.

Η Ελβετία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της εγκατάστασης 5G με 2.000 κεραίες να έχουν τοποθετηθεί μόνο πέρσι. Η εφαρμογή του όμως έχει τώρα επιβραδυνθεί. Μερικές περιοχές το έχουν σταματήσει εντελώς, λόγω των ανησυχιών που υπάρχουν για την υγεία. Στην Νιόν, στις όχθες της λίμνης της Γενεύης, η Άννα Φρουσιάντς μας δείχνει τον μεγάλο αριθμό των νέων κεραιών. Φοβάται για τις συνέπειες που θα έχουν στην υγεία των πολιτών: «Αυτή είναι μία από τις τελευταίες κεραίες που έχουν βάλει στην Νιόν. Είναι ακριβώς στο κέντρο της πόλης, σε ένα κτίριο κατοικιών. Είναι επίσης κοντά στο γυμνάσιο της Νιόν, που έχει μαθητές από 16-17 ετών».

Η Άννα έχει ηλεκτρομαγνητική υπερευαισθησία, όπως και το 10% περίπου των Ελβετών. Αυτό το σύνδρομο της κόστισε την απώλεια της προηγούμενης δουλειάς της και την ανάγκασε να μετακομίζει συχνά. Ζει εδώ και έναν χρόνο με την μητέρα της. Είναι όμως ξανά έτοιμη να αλλάξει σπίτι: «Στα μέσα Απριλίου του 2019 δεν μπορούσα να κοιμηθώ ξανά. Είχα χτυποκάρδια. Και μετά τρεις μέρες ήμουν εξαντλημένη. Μετά κάποιος μου είπε ότι υπάρχει μια κεραία 5G στην Νιόν. Κοίταξα τον επίσημο χάρτη, βρήκα τη διεύθυνση και συνειδητοποίησα ότι αυτή η κεραία ήταν μόλις 200 μέτρα από την κρεβατοκάμαρά μου. Έβαλα το κρεβάτι στο αυτοκίνητο και πήγα να κοιμηθώ στο δάσος, όπως έκανα και παλιά, όταν δεν ήξερα πώς να προστατευθώ».

Το 5G έχει ξεκινήσει σε 17 ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους η Ελβετία, η Νορβηγία και η Βρετανία. Η νέα αυτή τεχνολογία δοκιμάζεται όμως σε όλη την Ευρώπη. Στην Ελβετία, το 90% της επικράτειας καλύπτεται από το στάνταρ 5G, ένα είδος ενισχυμένου 4G. Οι διαδηλώσεις και οι απαγορεύσεις έχουν εμποδίσει την εγκατάσταση του δικτύου 5G, που σήμερα αριθμεί 300 κεραίες.

«Για την ανάπτυξη του 5G plus, όπως ονομάζεται το 5G σε συχνότητες 3.5 Giga, θα χρειαστούμε για τους τρεις παρόχους 26.000 νέες κεραίες. Αυτό γιατί έχουμε ένα πολύ αυστηρό όριο ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στην Ελβετία, 10 φορές πιο αυστηρό από αυτό προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και εφαρμόζεται στις περισσότερες χώρες» επισημαίνει ο Κρίστιαν Νόιχαους, εκπρόσωπος της Swisscom.

Ακόμη όμως και τα διεθνή όρια αποτελούν συχνά πεδίο σύγκρουσης. Κάθε χώρα επιλέγει τα δικά της, ακολουθώντας τις ευρωπαϊκές συστάσεις. Αυτά όμως τα όρια έκθεσης διασφαλίζουν την υγεία των πολιτών από την ακτινοβολία 5G; Κάναμε ένα πείραμα με τον ιδρυτή του κινήματος «Stop 5G», Ολιβιέ Μπόντενμαν για να καταλάβουμε καλύτερα τι συμβαίνει. Είναι ηλεκτρολόγος μηχανικός. Μέτρησε την ακτινοβολία στο κέντρο της Γενεύης: «Εδώ μπορούμε να ακούσουμε τον ήχο. Δυστυχώς είναι δύσκολο να κάνουμε μέτρηση. Η ακτινοβολία είναι πάρα πολύ υψηλή. Εάν σημαδέψω προς τον ουρανό, δουλεύει. Βλέπετε, οι τιμές είναι αρκετά υψηλές. Είναι πάνω από 3 βολτ ανά μέτρο, μερικές φορές φτάνουν τα 4. Υπάρχουν κορυφώσεις. Τι θα συμβεί με το 5G; Γιατί μόνο αύξηση μπορεί να υπάρξει. Αυτό που μας ανησυχεί είναι η αύξηση της ισχύος. Οι πάροχοι θα ήθελαν να την τετραπλασιάσουν. Τώρα στην Ελβετία, το όριο είναι στα 5 ή 6 βολτ ανά μέτρο. Οι πάροχοι θέλουν να είναι 20».

Όλοι είμαστε εκτεθειμένοι σε ηλεκτρομαγνητικά κύματα. Πώς όμως αντιδρά το σώμα μας σ' αυτά; Η ηλεκτρομαγνητική υπερευαισθησία δεν αναγνωρίζεται ως ασθένεια στην Ελβετία και είναι δύσκολο να ανιχνευτεί: «Όταν δεν υπάρχει ξεκάθαρη διάγνωση, η έρευνα πάνω σε ορισμένα παθολογικά χαρακτηριστικά γίνεται δύσκολη. Και χωρίς έρευνα δεν μπορούμε να έχουμε την σωστή θεραπεία για τον ασθενή» εξηγεί ο Φιλίπ Τουρνεσάκ. Τα συμπτώματα ποικίλουν ανά ασθενή και οι βιολογικές αλλαγές δεν είναι πάντα εμφανείς, επισημαίνει ο γιατρός της Άννα που είναι ειδικός στην ηλεκτρομαγνητική υπερευαισθησία.Οι μακροχρόνιες συνέπειες από την χρήση 5G είναι ακόμη δύσκολο να προσδιοριστούν: «Υπάρχει μια μεγάλη κατηγορία του πληθυσμού που κινδυνεύει να έχει μεγαλύτερα προβλήματα από την αύξηση των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων. Και θα βρούμε επίσης κόσμο που ξαφνικά θα καταλάβει ότι πάσχει από ηλεκτρομαγνητική υπερευαισθησία» συμπληρώνει ο γιατρός.

Το 5G έχει πυροδοτήσει παράλογους φόβους. Έχει οδηγήσει τους επιστήμονες να ζητούν περισσότερο χρόνο για να κάνουν έρευνα. Ο Ντανιέλ Φαβρ είναι βιολόγους. Είναι από τους εκατοντάδες επιστήμονες που πιστεύουν ότι πρέπει να επικρατήσει η αρχή της προφύλαξης. Έχει κάνει εκκλήσεις στα Ηνωμένα Έθνη και την Ε.Ε. ζητώντας την επανεκτίμηση των συνεπειών για την υγεία από τη χρήση 5G. Ο ίδιος μελετά την επίδραση των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων στις μέλισσες. Η ιδέα είναι να καταγραφεί και να αναλυθεί ο ήχος του μελισσιού«Αυτό το κινητό τηλέφωνο εκπέμπει κύμα, ενώ αυτό εδώ δέχεται κύματα. Ταυτόχρονα, έχω μια συσκευή που καταγράφει τον ήχο που κάνει το σμήνος μέσα στην κυψέλη. Γι' αυτό είναι συνδεδεμένη με ένα μικρόφωνο που έχει εγκατασταθεί κάτω από την κυψέλη. Κοιτάξτε την κυματομορφή εδώ. Όσο πιο πυκνή είναι, τόσο μεγαλύτερη είναι η ένταση του ήχου. Όταν τα τηλέφωνα είναι ενεργά, το σμήνος ενοχλείται. Όταν τα τηλέφωνα κλείσουν, το σμήνος επιστρέφει στον κανονικό του ήχο».

Ασφαλής εφαρμογή του 5G για τους ανθρώπους και το περιβάλλον σημαίνει περισσότερος χρόνος για ανεξάρτητες έρευνες αλλά και περισσότερη μελέτη των στοιχείων που αναφέρονται στις έρευνες που ήδη έχουν δημοσιευτεί. Αυτό επισημαίνει ο Ενρίκο Στούρα. Είναι ηλεκτρολόγος μηχανικός που ειδικεύεται στην μοριακή βιοφυσική. Μελετά την επίδραση των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων στα βιολογικά συστήματα: «Τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα που παράγονται από προσωπικά συστήματα τηλεπικοινωνίας, κατά τη διάρκεια λογικών χρονικών περιόδων, αποκαλύπτουν με στοιχεία βλάβες στο DNA».

Μια μικρή μειοψηφία θα αναγκαστεί να μην χρησιμοποιεί την τεχνολογία, όπως η Άννα, για να ζει μια κανονική ζωή. Η πλειοψηφία θα πρέπει ίσως να περιμένει κάποιο διάστημα, μέχρι να έχει ξεκάθαρες απαντήσεις για τις μακροχρόνιες συνέπειες του 5G.


ΠΗΓΗ: https://gr.euronews.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Your Ad Spot

ΣΕΛΙΔΕΣ